info@jhm-zoetermeer.nl + 31 6 4157 2157

Nieuws

Knappe prestaties!

Nieuws

Knappe prestaties!

vrijdag 24 juni 2022

Nieuwe Nederlanders ontvangen een certificaat van JobHulpMaatje Zoetermeer

Acht bewoners van het AZC-Zoetermeer volgden de JobGroup-training Ik Werk In Nederland (iWIN), en presenteerden hun verworven inzichten voor een belangstellend publiek dat zichtbaar onder de indruk was van deze prestaties. Een deelnemer verwoordde bij het begin van de bijeenkomst wat zij hadden geleerd in de training: “Een beter inzicht in jezelf; je persoonlijkheid, je kwaliteiten en competenties. En daarnaast hebben we gewerkt aan een goed cv voor de Nederlandse arbeidsmarkt. En geleerd dat we dat cv steeds moeten aanpassen voor de functie waarop je solliciteert.”

En natuurlijk om je gericht te presenteren. En dat deden ze met verve. Eén als ervaren electrotechnicus. Twee deelnemers als ambitieuze studenten. Eén als voormalig Officier van Justitie in Kabul. Weer iemand als ervaren Public Affairs Officer. Twee anderen weer als civiel ingenieurs. Eén van de deelnemers zag af van een presentatie, omdat – naar eigen inzicht – zijn taalniveau nog niet voldoende was.

De JobGroup-training was tegelijk ook een leeromgeving voor de Nederlandse taal. Tien bijeenkomsten, aangevuld met vijf tussentijdse taalklassen, verzorgd door een aantal taalmaatjes uit de kerken en via Gilde Samenspraak. Indrukwekkend was de taalprestatie – nagenoeg vloeiend Nederlands - van de jongste deelnemer: een jongeman uit Yemen, 19 jaar oud en 4 maanden in Nederland. En dat terwijl hij inmiddels is ingeschreven voor een internationale (engelstalige) studie aan de TU-Twente!

Belangstelling voor de presentaties was er vanuit de gemeente Zoetermeer (Binnenbaan, en HRM), het Regionaal Mobiliteitsteam, ervaringsdeskundigen (ingeburgerde en werkende vluchtelingen), en ook uit het bedrijfsleven. Daar kwamen goede tips uit voor de deelnemers, en na afloop werden er levendig contacten en cv’s uitgewisseld. De elektrotechnicus kreeg al een baan aangeboden. Sanne Molendijk, van een technisch detacheringsbureau: “Dat gaat goed komen. Ik ga er mijn uiterste best voor doen!”