info@jhm-zoetermeer.nl + 31 6 4157 2157

Nieuws

Johan Alebregtse treedt af als bestuurlid

Nieuws

Johan Alebregtse treedt af als bestuurlid

woensdag 15 december 2021

Oprichter van het eerste uur beantwoordt een paar vragen en geeft tips voor de toekomst

Johan, je gaat begin 2022 stoppen als bestuurslid van JHMZ? Hoe kijk je terug op je periode als bestuurslid JHMZ?

We gaan binnenkort verhuizen naar Noord-Brabant en daarmee moet ik helaas stoppen met vrijwilligerswerk hier. Dat gaat me wel aan het hart, want ik krijg heel veel energie van het werken voor JobHulpMaatje. Het was inspirerend om aan de basis te staan van JHM in Zoetermeer in eerste instantie als voorzitter en nu als algemeen bestuurslid en coördinator JobGroups. Het was geweldig om bij te dragen aan het opzetten van de organisatie en te zien hoe die in korte tijd is uitgegroeid tot de solide vorm die er nu staat.

Mijn passie ligt echter vooral in het begeleiden en ondersteunen van mensen, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar werk. Het als Maatje individueel begeleiden van hulpvragers en het geven van de JobGroups (de reguliere, die voor Nieuwe Nederlanders en die voor (potentiële) ZZP’ers) geeft mij heel veel voldoening. Je ziet dat deelnemers groeien en boven zichzelf uitstijgen. Ze worden zelfbewuster en zijn beter in staat te vertellen wat ze willen en kunnen. Het is fantastisch om die ontwikkeling bij mensen te zien en in het bijzonder als dit dan leidt tot het vinden van een baan.

We hebben begrepen dat je niet helemaal stopt? Waar ga je mee door?

Het coachen van werkzoekenden in een JobGroup vind ik zo leuk dat ik daar (in ieder geval voorlopig) mee door wil gaan. De tijd moet leren of het doenbaar is om vanuit mijn nieuwe woonplaats heen en weer te rijden. Anders zit er niets anders op dan in Breda of Tilburg een nieuwe vestiging van JobHulpMaatje te helpen opzetten.

Wat vond je het moeilijkst in Coronatijd? En welke goede dingen zijn eruit voorgekomen?

In het begin van de coronatijd dacht ik nog dat online bij elkaar komen een prima alternatief was voor elkaar in het echt ontmoeten. Dat is het niet! Het is voorlopig wel het beste wat we hebben en het blijft een uitdaging om uit een onlinebijeenkomst te halen wat nodig is. Belangrijk voordeel is dat we ons bewuster zijn geworden van het belang van een echte ontmoeting en dat veel mensen zich digitaal beter ontwikkeld hebben. En: winnaars zijn degenen die de uitdaging aangaan en niet bij de pakken neer te gaan zitten. De wereld draait gewoon door en biedt naast bedreigingen veel nieuwe kansen.

Welke boodschappen wil je achterlaten? Voor de vrijwilligers? Voor de ondernemers? Voor de samenwerkingspartners?

Mag ik beginnen met een advies aan de werkzoekenden: durf al in een vroeg stadium om hulp te vragen. Je bent niet de enige op zoek naar een baan en dat zoekwerk is meestal een eenzame en soms frustrerende bezigheid. Als je dat met lotgenoten en/of een Maatje kunt delen dan help je jezelf daarmee.

De vrijwilligers zou ik willen uitdagen om meer contact met elkaar te onderhouden en om meer ervaringen met elkaar te delen. Vooral als Maatje ben je met de bagage en ervaring die je hebt bezig om het beste te doen wat je kunt bedenken. Echter iedereen weet dat je in een groep tot creatievere en vernieuwender aanpakken kunt komen. Daarmee kunnen we als JobHulpMaatje nog effectiever worden.

Bedrijven zou ik willen uitdagen om meer te kiezen voor gepassioneerdheid dan voor de perfecte ervaring en opleiding. Ik heb geleerd dat de mensen die bij JobHulpMaatje aankloppen heel graag willen werken en heel veel te bieden hebben. Ze zoeken een werkkring waar ze dat, zo nodig met wat extra coaching, kunnen bewijzen. Dat vraagt lef en soms doorzettingsvermogen van een leidinggevende. En dat zijn toch twee van de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer!

De samenwerkingspartners mogen meer tempo maken om in een vroeger stadium samen te werken. Die ontwikkeling is er nadrukkelijk bijvoorbeeld in de BOAZ. In mijn optiek bestaat er een behoefte aan eerdere signalering van een hulpnoodzaak en een betere stroomlijning. Er is een verschuiving nodig van curatief naar meer preventief ondersteunen. Wat kunnen we aanvullend doen om te voorkomen dat meer werkzoekenden (bestaande en nieuwe Nederlanders!) tot diep in het dal van de bijstand en schuldsanering afdalen. Dat vraagt maatwerk en een goede afstemming.

Johan, bedankt voor het interview en we wensen je echtgenote en jou het allerbeste voor de toekomst. En misschien zien we je nog regelmatig in Zoetermeer als JobGroupleider!